Søhestetræning – Sved, sjov og gode fællesskaber!
Holdtræning til børn og unge i mistrivsel – med fokus på kroppen
Børneklinikken i Århus
Vores lokaler i Århus er ved at blive klar til at vi også tilbyder søhestetræning i Århus. Indtil da kan du tilmelde dig søhestetræning i Skanderborg og Randers
I FysioHuset er vi stolte af at præsentere vores nye forløb: Søhestetræning – sved, sjov og gode fællesskaber.
Et fysio- og ergoterapeutisk tilbud målrettet børn og unge, der har brug for støtte til at finde tilbage i trivsel – gennem kroppen.
Forløbets primære mål er at forbedre forudsætningerne for trivsel.
Søhestetræning tager udgangspunkt i det bio-psyko-sociale perspektiv på trivsel. Det betyder, at vi arbejder med hele mennesket – både kroppen (bio), psyken (psyko) og de sociale omgivelser (social). For mange børn og unge tilbydes der allerede gode psyko-sociale tiltag bl.a cool-kids. Men kroppen må ikke glemmes – og det er netop her, Søhestetræning kommer ind i billedet.
Hvad betyder Søhestetræning?
Navnet er ikke tilfældigt. Hippocampus – græsk for søhest – er en vigtig struktur i hjernen, der blandt andet spiller en central rolle i hukommelse, læring og følelsesregulering. Det er også et område, der påvirkes negativt ved længerevarende mistrivsel og stress. Derfor handler Søhestetræning om at genopbygge – ikke bare motivation og selvværd, men også hjernens og kroppens evne til at finde ro, glæde og balance.

"Et frirum med plads til udvikling"
Hvorfor kroppen også er vigtig, når du ikke trives?
Trivsel og mental sundhed hænger tæt sammen med, hvordan kroppen har det. Når nervesystemet er på overarbejde mærker børn og unge kropslige symptomer på mange måder: De kan have ondt i maven, svært ved at sove, græde meget, hjertebanken, rysten, svært ved at huske og koncentrere sig eller have en vejrtrækning, der "sidder fast". Det er helt naturlige reaktioner – kroppen gør sit bedste for at håndtere det, der er svært.
Men det autonome nervesystem kan blive overbelastet, og når barnet længe har været i alarmberedskab, påvirker det både læring, hukommelse, overskud og livsglæde. Det sætter sig fysisk – også i hjernen.
Et overbelastet nervesystem kan komme af flere årsager. Det kan f.eks. være noget børnene har oplevet, set, hørt eller er blevet bange for.
Hvad består Søhestetræning af?
Forløbet består af 1 indledende samtale (med barn og forældre), 6 træninger og 1 afsluttende samtale. Til træningerne kombinerer vi:
- Fysiskaktivitet, der får os til at svede og smile, som udløser glædeshormoner som endorfin, dopamin og serotonin – og stimulerer vækst af hippocampus via stoffet BDNF.
- Fysio-edukation - børnene får viden om neurofysiologien i hjernen og hvordan nervesystemet påvirkes positivt gennem fysisk aktivitet. Alt sammen på deres alders niveau.
- Berøring og kropsligt nærvær, som udløser beroligende stoffer som oxytocin og aktiverer kroppens ro- og hvilesystem (parasympaticus).
- Vejrtrækningsøvelser, der hjælper nervesystemet med at skifte fra alarmberedskab til ro og balance.
Forløbet er pakket ind i sjove, trygge og meningsfulde aktiviteter i en gruppe, hvor bevægelse og relationer går hånd i hånd. Her er plads til at være sig selv, få pulsen op, grine – og finde ro.
Søhestetræning er ikke terapi i traditionel forstand – men det er en terapeutisk ramme, hvor børn og unge får redskaber og erfaringer med, som styrker deres kropsbevidsthed, selvregulering og modstandskraft.
Forløbet varetages af børnefysioterapeuter med specialviden i børns udvikling og mental sundhed.
Alle instruktørerne er uddannet og godkendt til at lave søhestetræning