Neurooptometrist i Randers

Birthe har speciale i synstræning

Birthe har taget en videreuddannelse indenfor neurooptometri og det betyder at hun har viden og redskaber til at arbejde mere dybdegående med forskellige typer af samsynsproblemer.

Find ud af om Birthe kan hjælpe dig ved at booke  en tid til en forundersøgelse - prisen er 500 kr og tager ca. 20 minutter.

Du kan også læse mere om de forskellige problematikker på synsplejeklinikken.dk

Behandling af børn

"Når din baby pludrer, sætter sig op og begynder at kravle, er det tegn på, at dit barn udvikler sig. Men vidste du, at dit barns syn også har udviklingsstadier? Tegn på synets udvikling er ofte mindre synlig og derfor lettere at overse. Vores syn består ikke kun af at kunne se klart, men har mange flere funktioner som f.eks. øjenbevægelser, hånd-øje koordination og dybdesyn. Når et barn bliver 6 måneder, har det allerede gennemgået mange og store ændringer i synsfunktionen og det binokulære syn bør grundlæggende være på plads.

Hvis du er i tvivl om dit barns samsynsfunktion udvikler sig normalt, tilbyder jeg en undersøgelse, hvor jeg giver råd og vejledning til hvordan du støtter udviklingen bedst muligt." fortæller Birthe, der er neurooptometrist og har specialiseret sig i synets udvikling og arbejder med udviklingsmæssige forsinkelser i samsynsfunktionen. Derudover arbejder hun også med rehabilitering af samsynsfunktionen efter f.eks. hjerneskader og hjernerystelser.

Synets udvikling

Synets udvikling er en kompleks proces og fortsætter op gennem barndommen. Her er nogle af de vigtigste faser listet op:
Fødsel til 3 måneder: Ved fødslen har spædbørn en begrænset synsevne, men de kan skelne mellem lys og mørke samt bevægelse. I løbet af de første tre måneder begynder synet at udvikle sig hurtigt, og spædbørn bliver bedre til at fokusere deres øjne og følge bevægelige genstande.
3 til 6 måneder: I denne alder begynder spædbørn at udvikle dybdesyn og kan bedre bedømme afstande. De begynder også at udvikle evnen til at genkende ansigter og objekter på forskellige afstande.
6 til 12 måneder: I løbet af dette tidsrum udvikler spædbørn deres evne til at koordinere øjnene og hånden for at gribe efter genstande. De bliver også bedre til at genkende detaljer og farver.
1 til 2 år: I denne alder begynder børn at udvikle deres perifere syn og kan bedre opfatte genstande i deres omgivelser. De begynder også at forstå sammenhængen mellem genstande og deres formål, hvilket bidrager til deres kognitive udvikling.
2 til 5 år: I førskolealderen fortsætter børns synsudvikling med at forbedre sig, og de bliver bedre til at fokusere deres opmærksomhed, følge instruktioner og identificere former og mønstre.

Dybdesyn

Binokulært syn, også kendt som stereoskopisk syn eller dybdesyn, udvikles gradvist i løbet af barndommen. Denne type syn opstår på grund af den unikke måde, hvorpå vores øjne er placeret og fungerer sammen.
En vigtig del af udviklingen af binokulært syn er oplevelsen af at se verden med to øjne. Når du udsætter dit barn for forskellige syns stimuli og aktiviteter, der kræver brug af dybdesyn, såsom at gribe efter genstande, spille boldspil og bevæge sig i forskellige miljøer, hjælpes udviklingen på vej. Disse oplevelser er afgørende for at styrke forbindelserne mellem øjne og hjerne, hvilket bidrager til udviklingen af ​​et sundt og effektivt binokulært syn. Tidlig opdagelse og intervention af eventuelle synsproblemer er også vigtige for at sikre, at børn udvikler sig optimalt visuelt.

FysioHusetRanders_by_Troels-Jepsen_0338

Her er beretninger fra to personer der har gået ved Birthe

Her fortæller Anna og hendes mor om hvordan det er at gå til synstræning, når læsningen driller

Anna har gået til synstræning ved Birthe. Anna er 11 år, da vi startede forløbet.

Anna havde inden forløbet vanskeligheder med koncentration ved læsning. Hun følte at bogstaverne hoppede rundt. Hun havde også svært ved linjeskift, hvorved hun ofte læste den samme linje flere gange. Alt sammen betød at hendes læsehastighed var meget nedsat.

Lysten til at læse var ikke så stor, med de udfordringer.

Anna beskrev det selv som om, at hun ikke kunne læse. Hun var meget frustreret over, ikke at kunne læse lige så hurtigt som hendes jævnaldrende klassekammerater.

Derfor opsøgte vi i første omgang en optiker med henblik på en synsprøve og briller. Optikeren konstaterede hurtigt, at synet ikke fejlede noget. Men hende øjne havde svært ved at arbejde sammen om opgaven. Det var i den forbindelse, vi blev introduceret til synstræning.

Under forløbet med Birthe lavede hun nogle undersøgelser som understøttede optikerens fund.

Birthe gav Anna en masse forskellige øvelser, som vi skulle træne derhjemme i 14 dage. I starten var det nogle meget simple, sjove og overskuelige opgaver, så som at kaste nogle forskellige ting med forskellig vægt op i en kurv. Med tiden blev opgaverne mere udfordrende, så det hele tiden passede til Annas udvikling.

Birthe har under hele forløbet været super engageret i Anna’s fremgang. Hun har hele tiden haft nye sjove udfordringer, som også motiverede Anna til at arbejde grundigt med tingene. Men der var også tid til lidt sjov og spil når vi kom til træning. Anna glædede sig altid til at komme.

Anna kom til træning med 2-3 ugers mellemrum i en periode på 4 måneder.

Anna kan selv mærke stor fremgang med hendes læsning. Læsehastigheden er øget ganske flot. Hun fortæller at hun kan læse de samme tekster og bøger som hendes klassekammerater.

Vi har været rigtig glade og tilfredse med Birthes professionelle arbejde. Vi vil til enhver tid anbefale det til andre familier.

Hilsen Anna og Maria

Her fortælles om effekten af synstræning efter en hjernerystelse

Fra et allestedsnærværende problem til en hverdag, der minder mig om før hjernerystelsen!

Jeg opsøger Birthe efter 4 år med senfølger af en hjernerystelse i håb om at få gjort noget ved et af mine problemer, nemlig mit samsyn, som aldrig har fungeret optimalt efter hjernerystelsen, men som jeg ikke har haft overskud til at arbejde systematisk med. Jeg får det dårligt, får kvalme, hovedpine, ondt i øjenmuskulaturen og bliver ekstrem træt, når jeg f.eks. sidder i en samtale og skal kigge vedkommende i øjnene. På samme måde er det, når mine børn laver hurtige bevægelser hen mod mig, når der kører biler forbi mig i periferien, en film har hurtige billedeskift, jeg skal fokusere på alle varerne i et supermarked, scrolle op og ned på en skærm, eller når jeg selv kører bil. Jeg bliver udmattet og dårlig på stedet, og jeg har bare lyst til at lægge mig til at sove. Når jeg både skal fokusere mit blik, flytte det rundt og tænke/løse en opgave på samme tid er det dobbelt så slemt.

Da jeg kommer ind til Birthe frygter jeg, at jeg bare får nogle papirer med prikker på, som jeg skal bevæge mine øjne til, mens jeg bliver dårligere og dårligere, men sådan er det slet ikke. Det har derimod været nogle sjove, afvekslende, rare og udfordrende på den gode måde-øvelser, som jeg har arbejdet med både hos Birthe og derhjemme. Jeg har haft en positiv oplevelse ved hver konsultation, hvor der både kan blive grint, grædt, hygget og arbejdet hårdt, og hver gang er jeg gået hjem med oplevelsen af, at mine øjne og hjerne er blevet bedre, end da jeg kom. Det føles som om, at man på en kærlig måde minder sine øjne og hjerne om noget, som de godt kan, men som de har glemt, at de kan. Langsomt og sikkert bliver mit samsyn bedre og bedre, og ubehaget ved at bruge mine øjne forsvinder. På samme tid forsvinder mine gener gradvist og i dag har jeg det ufattelig meget bedre. Der kan gå uger, hvor jeg slet ikke tænker over mine øjne og mit syn, og der er stort set ikke noget, som jeg undgår, fordi jeg frygter ubehag og træthed.

Jeg er glad for, at Hjernerystelsesforeningen er blevet ved med at tale varmt for samsynstræning, og at jeg endelig lyttede og fandt frem til Birthe. Jeg kan kun anbefale samsynstræning som hjernerystelsesramt. Der er mange ubehagelige følger af en hjernerystelse, som man ikke kan gøre så meget ved, men lige præcis dit samsyn er ikke en af dem!

Scroll to Top